Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се докладът по мониторинговия механизъм на Европейската Комисия

Снимка: Архив

На своето последно преди лятната ваканция заседание, Европейската комисия трябва да одобри докладите по мониторинговия механизъм за България и Румъния. Очаква се те да бъдат представени на пресконференция в Брюксел по обяд, като София и Букурещ получат срок от една година, за да докажат последователност в реформите и да извоюват отмяна на наблюдението.

Отпадането на мониторинга след година е възможен, но не и единствен сценарий, обясниха представители на комисията. Според тях записаното в доклада – че през юли 2012-а ще има цялостен преглед на постигнатото за 5 години и свързано с него предложение, не означава непременно край на наблюдението. Решението догодина може да бъде друго - за постепенно отпадане в определен период от време и при определени условия, или за промяна в начина на отчитане на постигнатото, и също така – за запазване на статуквото, ако София и Букурещ не покажат резултатите, за които Брюксел настоява във всеки следващ доклад.

Докладът ще отчете познати на България слабости, най-вече в съдебната система и направеното срещу организираната престъпност и корупцията, както и в мерките срещу конфликта на интереси и незаконно придобитото имущество. Румъния също ще получи негативни констатации предимно за правосъдието си. Към двете страни ще бъдат отправени серия препоръки за промяна на законодателството и за по-ефективното му прилагане.
Двете държави положиха много усилия да смекчат критичните констатации, най-вече заради шенгенските си амбиции. От комисията обаче уверяват, че за тях проблема „Шенген” е отделен и по никакъв начин не предопределя оценките им.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени