Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпи Кътев: Единият от подкрепящите ГЕРБ е вдигнал сериозно финансовата миза

Снимка: БГНЕС
 

София се нуждае най-после от мениджър. Владимир Каролев има какво да даде на София. НДСВ ще даде на софийската общественост предложение за Владимир Каролев. Това заяви в предаването „Неделя 150” главният секретар на НДСВ Олимпи Кътев. Той се съгласи с мнението на премиера Борисов, че няма по-добър президент от Симеон Сакскобургготски. Друг е въпросът дали е реално това да се случи – да бъде предложен за президент. Според мен Бойко Борисов направи една крачка, но няма да направи втора – да прикани Станишев, Доган и господата от Синята коалиция да издигнат Царя като надпартийна кандидатура. Това няма да се случи според моите предвиждания. Мечтите са едно, реалностите са друго. Ние залагаме твърдо на нашата кандидатура – Меглена Кунева.

Относно вота на недоверие към правителството Кътев коментира: Нещата са ясни – 121 плюс колкото е необходимо. Чуваме, че единият от подкрепящите ГЕРБ е вдигнал сериозно финансовата миза. Управляващите имат достатъчно търговска, банкерска субсидия, не партийна, с която могат да си позволят някой друг харч и за това. Според него управляващите изпадат в много тежко положение, най-вече за това да обясняват на своите европартньори как тъкмо бяха разхлабили прегръдката на „Атака” и сега отново влизат с пълна сила в нея. Той добави, че в Брюксел трудно ще се разбере и обяснението за това как си взел субсидията на някакви независими депутати, а те от своя страна са ти прегърнали идеите.

Искам да призная една грешка, която направи тройната коалиция и НДСВ – тогава не успяха нашите експерти да се наложат на коалиционните партньори и се вижда какво се получава. В момента разликата между субсидията по закон на най-малката партия в парламента и управляващите е 17 пъти. Ножицата е толкова голяма, че управляващите са изкушени да бъдат търговска банка с тези близо 18 млн., които за 4 години са над 70 млн. Тогава се изкушаваш да не си само партия и да харчиш парите за партийни цели, а за какви ли не други, не дай си Боже купуване на гласове и нещо подобно, коментира още Олимпи Кътев. НДСВ се надява управляващите да отстранят тази грешка и да се обмислят различните варианти.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна