Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите се готвят за протест

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Обновена: 14:44

Асоциацията на зърнопроизводителите обявява готовност за протестни действия, заради неизпълнени ангажименти от страна на правителството. Споразумението между асоциацията и кабинета беше подписано в края на март, след поредния протест на земеделците.

В интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов каза, че една от конфликтните точки е отказът на правителството да възстановява акциза на горивото за земеделски нужди:

Тази държавна помощ беше договорена между Националната асоциация на зърнопроизводителите и правителството, която трябваше да бъде факт от 1 януари 2011 година. След протеста март месец министър Дянков даде обещание, че независимо от закъснението ще бъдем компенсирани за първите 6 месеца, а за вторите държавната помощ ще се прилага. Към настоящия момент възможност за прилагане на тази държавна помощ все още няма.

70 млн. лв. трябваше да бъдат заложени в бюджета за целта. Според Радослав Христов, България е единствената страна в Европейския съюз, в която земеделците не получават такава помощ. Все още не са договорени и националните доплащания на площ, които фермерите ще получават следващите години, припомни Христов.

От Асоциацията на зърнопроизводителите са изпратили протестно писмо до премиера Бойко Борисов.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов коментира пред кореспондента ни в Благоевград исканията на зърнопроизводителите така:

Тъй като имаше насрочена среща в петък, която трябваше да бъде при министъра на финансите, но заради кризата с "Лукойл", вицепремиерът Дянков отложи срещата. Сега те са решили днес публично да изразят недоволство от тази отменена среща. Ние се опитахме да им обясним, че кризата с Лукойл е наложила допълнителен ангажимент на вицепремиера Дянков и затова не се случи срещата.

Имаме предварителни договорки с тях и тъй като става въпрос за ангажименти финансови за следващата и по-следващата и така има достатъчно време. А по отношение на акциза им е казано колко пари ще получат тази година, дали ще ги получат накуп в края на годината или ще ги получат месец за месец за тях общо взето няма значение. Така, че аз ги призовах вчера, разговарях с някои от управителния съвет, и призовах ги за малко търпение. Виждат какво се случи последната седмица и ангажимента, който има правителството, така че тая нервност, която проявяват в момента, е малко неразбираема. Иначе имаме диалог и аз нямам притеснение за това, което им е обещано, ще се случи
.

Пред зеленчукопроизводители на борсата в Кърналово край Петрич Мирослав Найденов заяви, че държавата е осигурила 15 милиона лева субсидии, които ще бъдат насочени към дребните фермери и разпределени на килограм качествена продукция. Срещата на министъра със земенчукопроизводители от Кърналовската борса край Петрич се превърна в словесна свада.

Поради големия интерес на земеделските производители към срещата с министър Найденов, предварително обявеното му посещение на граничния пункт "Кулата" не се състоя. Там министър Найденов трябваше да инспектира мобилните групи, които работят за предотвратяване вноса в страната ни на нискокачествена земеделска продукция от съседни държави.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени