Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Аврамов: Прогнозата за смърт на еврото е пресилена

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Прогнозата за смърт на еврото е пресилена, смята икономистът Румен Аврамов от Центъра за либерални стратегии. Пред "Хоризонт" той коментира борсовите сътресения и опасенията за последиците от дълговите кризи в еврозоната:

Еврото е институция, в която е инвестиран изключително много политически капитал през последните 20 години. Тази валута ще има проблеми, тъй като самата конструкция на паричния механизъм в Европа е донякъде саката. Липсва й този федерализъм, който съществува в конструкцията на европейската централна банка. (...) Европа ще пренаписва правилата, по които действа. Без да го обявява публично, вероятно с малки стъпки ще отиде към една конструкция, която да отговаря на всяка парична система, в която имате една централна банка.

Според Аврамов повторната рецесия е възможна, но това не е непосредствена перспектива. По-вероятно е предпазливо излизане от кризата, въпреки че все още не е ясно какво точно би придало динамика на икономиката, твърди експертът. Аврамов е на мнение, че опитите на българското правителство да намали бюджетния дефицит са нормални, тъй като няма друг начин за поддържане на доверието на инвеститорите към българската икономика.

От своя страна икономистът Кольо Парамов коментира, че при липса на достатъчно чужди инвестиции е необходимо да се използват максимално парите от ЕС.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна