Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Душана Здравкова: За първи път обществото има възможност да излъчи гражданска кандидатура

Снимка: БГНЕС

Вярвам, че чрез президентските избори в България тази година за първи път обществото има възможност да излъчи гражданска кандидатура на човек, който е готов да отстоява и защитава обществените интереси, заяви в интервю за "Хоризонт" Душана Здравкова. Тя ще продължава да работи в екипа на кандидат-президента Алексей Петров. В този екип имената не са от значение – имат значение платформата и принципите и най-вече смяната на модела на управление. Не се водят дебати за това кой да оглави една институция, която наистина може да промени съдбата на България. Не се водят дебати за мястото на малкия и средния бизнес, за стопанисването на земята, за нова съвременна конституция, за ново управление на държавата, изградено на нови правила... Как да си обясня медийното затъмнение, което съществува около един нов кандидат-президент, който иска да промени модела за управление у нас от партийно в гражданско, риторично в ефира на "Хоризонт" попита Здравкова. Днес, когато делото срещу Алексей Петров е прекратено, нищо не се говори за това, а преди това бе сред водещите теми в медиите.

Все повече от кандидат-президентските двойки се опитват да се отъждествяват с гражданското общество и да се дистанцират от партиите, елитите, институциите и прехода, заяви в интервю за програма "Хоризонт" политологът Борис Попиванов. Не бива да се забравя, че демокрацията се прави от партии, и въпреки че президентските избори са персонални избори, то това не означава прескачане на основните институции на тази демокрация, както се опитват да ни убедят. В европейското и атлантическото политическо пространство само в САЩ и в България съществува фигурата на вицепрезидента. Вицепрезидентът има най-голяма активност в предизборната кампания, а от там нататък конституцията не му предоставя някакви правомощия. Все пак у нас президентът по конституция продължава да бъде персонална институция.

Интервютата на Татяна Величкова с Душана Здравкова от Инициативния комитет на кадидат-президента Алексей Петров и с политолога Борис Попиванов можете да чуете в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна