Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Бакари: Борбата за власт в Либия ще продължи дълго време

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Борбата за власт в Либия ще продължи дълго време. Това заяви арабският анализатор Мохамед Бакари в предаването „12+3”. Не ме интересува съдбата на Кадафи, а какво ще стане с Либия отсега нататък. Важно е, че отсега нататък Либия има ново лице, каза още той.

Бакари обясни, че българската позиция във връзка с падането на режима на Муамар Кадафи донякъде е свързана с европейската. Той я определи и като гъвкава, тъй като в Либия все още има много българи.

Режимът на Кадафи свърши от преди шест месеца, от началото на революцията, но може би заради някакви западни цели режимът беше удължен. Режимът е свършил още от вчера, но смятам, че нестабилността в Либия и напрежението ще продължават още няколко месеца, каза още Бакари.

Според анализатора групировките в Либия ще диктуват посоката на властта в Либия и може да се стигне до разкъсване на страната на две части- Бенгази и Триполи. По думите му ще има и борба между европейските страни и САЩ за влияние, тъй като Франция е била първата страна, която има договорка с преходния съвет на Либия да има по-голям процент от петрола на Либия.

Цялото интервю с Мохамед Бакари чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна