Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хер Коопманс: Искаме да разберем как да подобрим холандската система за интеграция

Снимка: БГНЕС

Искаме да разберем какво можем да подобрим в холандската система за интеграция. Това каза председателят на парламентарната делегация на Холандия Хер Коопманс в предаването "Преди всички". Интересуваме се, първо, колко души възнамеряват да заминат за Холандия и колко от тях ще го направят в действителност, ако оставим в сила трудовите ограничения. Второ, интересуваме се какъв е ефектът в България от изтичането на мозъци. Чухме от зам.-министъра на труда и социалната политика, че у вас вече има недостиг на работна ръка в сектора на здравеопазване и фармацевтичната индустрия. Интересуваме се и от условията на българските работници в Холандия - наемането на жилище, адресна регистрация, плащането на данъци и осигуровки, поясни той.

Хер Коопманс обясни, че с приемането на Полша в ЕС Холандия е очаквала около 20 хиляди работници. Сега според нас поляците са 200 хиляди или 10 пъти повече. Няма да ги намерите в официалната статистика, но те са там. За българите няма точна информация. Ако погледнем цифрите от Българо-холандската търговска палата, там има около 800 човека, но всички знаят, че в Холандия има много повече българи. Статистиката за тях в България не е много добра, но в Холандия е по-лоша. Трудността идва от това, че има полулегален статут на работа. Нашата комисия се интересува от намирането на факти, а не на илюзии. Когато има ограничения, хората не могат да идват, но те все пак идват и работят по нелегален или полулегален начин, обясни Коопманс.

Председателят на парламентарната делегация на Холандия обясни, че технически е възможно мнозинството в холандския парламент да се противопостави на правителството си и да реши трудовите ограничения да отпаднат по-рано. Технически е възможно, но дали ще се случи, не мога да кажа, каза Хер Коопманс.

Днес е вторият ден от посещение у нас на холандска парламентарна делегация. Тя трябва да представи в края на септември пред парламента в Хага доклад за българските работници мигранти. През октомври парламентът на Холандия ще реши дали да остави в сила ограниченията за работа на българи. Холандското правителство обяви намерението си да удължи ограниченията за български работници до 2014 г., но депутатите пожелаха да се запознаят подробно с проблема. 


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна