Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗС иска двумесечна предизборна ваканция за депутатите, участници в изборите

Снимка: БГНЕС
От партия "Ред, законност, справедливост" настояха депутатите, кандидати за кметове, да излязат в неплатен отпуск през септември и октомври. От РЗС искат още председателят на парламента Цецка Цачева да забрани на тези народни представители да ползват служебни автомобили от първи септември.

Лидерът на РЗС Яне Янев определи първият пленарен ден като фарс, в който депутатите се карат кога да бъде поредната ваканция преди изборната кампания. Той цитира изборния кодекс, където е посочено, че всички кандидати за кметове трябва да се състезават при равни условия:

Не може едни депутати да бъдат привилегировани, да ползват служебни автомобили, а другите кандидати да нямат тези привилегии. Това е нарушаване на закона и ние ще внесем още днес в ЦИК жалба по този повод.

От РЗС настояха депутатите да излязат в неплатен отпуск през септември и октомври. Това би спестило 11 милиона лева:

Огромна част от народните представители са в щабовете на съответните партии, тук на централно ниво, само парите от двете трети и тези за пътувания с личен автомобил за тези два месеца възлизат на един милион 276 хиляди лева.

РЗС имали информация, че депутати от партия ГЕРБ, които са председатели на местни структури са започнали да получават преводи от централата на партията между пет и 50 хиляди лева. На какво основание са получили тези пари, след като от Сметната палата няма още указания, попита Янев.
По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна