Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброслав Димитров: България и Румъния се ползват за успокояване на вътрешни проблеми

Снимка: БГНЕС
Смятам, че България и Румъния се използват за успокояване на вътрешните проблеми, които нямат нищо общо със ситуацията. Това каза председателят на Комисията по външна политика в НС Доброслав Димитров във връзка с позицията на Холандия за приемането на България и Румъния в Шенген. За съжаление в Западна Европа има сериозен ръст на евроскептицизма, който пречи на много от новите държави да бъдат приети по-радушно, което не смятам, че е правилната посока и се надявам в крайна сметка да осъзнаят, че това не помага на никого. България в никакъв случай не може да остане в това клише, в което са свикнали да я ползват, тъй като Европа в момента има по-сериозни проблеми, с които България се справя по-добре от някои стари членки на ЕС, като се започне дълговата криза, бюджетаната дисциплина, обясни Димитров.

Председателят на Комисията по външна политика припомни, че преди три месеца ЕП прие доклад за България и Румъния с голямо мнозинство. С това реално казваше на цяла Европа, че България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген. Така че не ми се иска да мисля, че има някаква конспирация към нас и сега си търсят кой да докара нещата до край, каза той.

Продължавам да смятам, че докато не бъде взето това решение има шанс тяхната позиция да се обърне. България направи огромен напредък. Това ни се признава от всички партньори и те виждат, че се движим в тази посока. Въпросът е дали ще могат да вземат това решение без да пострадат политически у дома. Ние ще го повдигаме този въпрос постоянно. Става дума за принципен въпрос- ще има ли двойни стандарти в ЕС или всички ще се движат по едни правила. България е изпълнила правилата и стандартите, които са били заложени и оттук нататък няма да приемем едно такова поведение. Нека не говорим в минало време, нека да изчакаме следващата седмица, коментира още Доброслав Димитров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна