Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ заплаши с вето върху членството на Палестина в ООН

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Последно обновяване: 10:15 ч.

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди палестинския си колега Махмуд Абас, че Съединените щати ще наложат вето върху евентуална молба на палестинците за членство в ООН. Предупреждението бе дадено на среща между двамата, след като Обама заяви пред Общото събрание на организацията, че "преки пътеки" към мира в Близкия изток няма.

Вашингтон настоява палестинците да уредят границите, бежанците и другите спорни въпроси с Израел, преди да обявят независима държава. Абас обаче не промени намерението си да внесе молба за членство в ООН утре. В негова подкрепа вчера на Западния бряг на река Йордан се проведоха многохилядни демонстрации. 

Германският външен министър Гидо Вестервеле посрещна хладно предложението палестинците да получат статут на държава-наблюдател в ООН, съобщи Франс прес. Предложението за "междинен статут" на Палестина беше изложено вчера от Никола Саркози. Френският президент изрази опасения, че американско вето върху очакваната молба на палестинците за членство в ООН може да задейства нов цикъл на насилие в Близкия изток.

В качеството си на непостоянен член на Съвета за сигурност, Германия ще участва в дискусиите, като вземе предвид "специалните" си отношения с Израел, заяви Вестервеле.

По публикацията работи: БНР / БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна