Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Тадич призова КФОР да не използва сила срещу сърбите от Северно Косово

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сръбският президент Борис Тадич призова командването на КФОР в Косово да не използва сила срещу сърбите от Северно Косово, както и към максимално въздържане от използването на сила в тази ситуация.

Вчера при инцидентите край граничния пункт Ярине между Северно Косово и централна Сърбия пострадаха 7 сърби и четирима войници от КФОР. Ръководителят на сръбския екип от преговорите с Прищина Борислав Стефанович, обяви че в тази ситуация не може да има разговори с Косово и добави, че днес ще има срещи с пратеника за Косово Робърт Купър и помощник държавния секретар на САЩ Филип Рийкър

Борис Тадич апелира за смиряване на ситуацията в Северно Косово, защото запазването на мира и диалога са единственият начин за решаването на проблемите. В специалното си изявление президентът на Сърбия припомни, че международните военни части в Косово трябва да бъдат неутрални по отношение на статута на Косово и не трябва да употребяват сила към невъоръжени граждани.

Инцидентите на границата между Северно Косово и Централна Сърбия съвпаднаха и с очакваните от всички местни и международни наблюдатели седми кръг от преговорите между Белград и Прищина. Ръководителят на сръбския екип за преговорите с Прищина Борислав Стефанович заяви, че докато има инциденти и насилие върху мирни граждани в Северно Косово не може да има преговори с Прищина. За Белград единствената тема в тези разговори е ситуацията на двата гранични пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна