Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КФОР пое контрола върху граничния пункт Бърняк

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Френският контингент в състава на международните военни части на КФОР пое пълния контрол върху пътя до граничния пункт Бърняк, които е разположен между Северно Косово и Централна Сърбия.

По-рано войници от КФОР, снабдени с палки и шлемове, започнаха да избутват сърбите от Северно Косово, които се намираха на пътя до пункта Бърняк и да отстранявант барикадите към него. Международните военни части изтеглиха и поставените от сърбите предварително коли и камиони от пътя, които възпрепятстваха предвижването на КФОР към базите им в Северно Косово. Това доведе до напрежение, което накара КФОР да употреби сълзотворен газ срещу протестиращите. През цялото време се чуваха сирени, които призоваваха сърбите да се събират все по-масово на барикадите.

Преди дни КФОР даде ултиматум на сърбите от Северно Косово сами да премахнат барикадите. На свое заседание обаче сръбският парламент от Северно Косово отхвърли това искане и призова международната общност да върне обратно мисията на ООН - ЮНМИК и да изтегли мисията на ЕС - ЮЛЕКС. Сърбите поискаха от Белград да изпрати свой полицейски и военен контингент в северно Косово.

Информацията е на кор. на БНР в Белград Николай Кръстев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна