Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Радева: На президентските избори ще излязат на преден план доста алтернативни кандидатури

Снимка: БГНЕС
Последното изследване на агенция МБМД потвърждава общата тенденция, която се наблюдава за трите водещи кандидат-президентски двойки. На първа позиция с 33% са Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Плевнелиев регистрира лек спад спрямо началото на кампанията, от 3 до 4 пункта. На второ място е двойката на Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, която качи драстично доверието – те достигат над 20% от всички избиратели. Меглена Кунева и Любомир Христов достигат около 13%. Това коментира в предаването „Преди всички” Мира Радева от МБМД. Тя уточни, че това са данни, включващи всички избиратели: Според сегашната ни прогноза окончателният резултат ще бъде: за Росен Плевнелиев и Маргарита Попова можем да очакваме резултат над 40%; за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов – към 30%; за Меглена Кунева и Любомир Христов – 16-17%. Смятаме, че в изборите ще участват между 3,5 и 3,8 млн. избиратели.

Според Радева се подценява делът на негласуващите и вотът за малките алтернативни кандидатури:

Интересното е, че в групата на онези, които казват, че ще гласуват само за президентските избори – това са главно млади хора, подреждането е съвсем различно. Там води Кунева, след това е Плевнелиев и след това Калфин. Но те са малък дял – те са около 2%. Сред тях вотът за Светльо Витков е доста по-висок. Смятам, че това, което ще видим в урните, ще покаже по-нисък дял на участие, отколкото регистрираме в изследванията. Второ – ще излязат на преден план доста алтернативни кандидатури, които в момента в изследванията не виждаме.

МБМД е направила и специално изследване на електората на ДПС. Те спонтанно си припознават в най-голяма степен Ивайло Калфин, подчерта Радева. Тя посочи още, че кандидатите на ГЕРБ слизат под нивото на чисто електоралнта подкрепа, Ивайло Калфин събира гласове извън твърдия електорат на БСП, а Меглена Кунева продължава да събира гласове отляво и отдясно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна