Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГРАО: Забранителните списъци остават същите и за втория тур на изборите

Лиляна Павлова: Очевидно има някакъв проблем в системата
Снимка: радио Видин
Избирателните списъци за втори тур ще бъдат като тези за първи тур. Всички онези, които са намерили некоректни записи в избирателните списъци, имаха право до 15 октомври да ги коригират. Срокът е изтекъл и тези, които не са го спазили, няма как да го спазят и оттук нататък. Това заяви в предаването „12+3” шефът на ГРАО Иван Гетов по отношение на забранителните списъци за изборите. Според него хората, попаднали в забранителните списъци, не са много повече от тези на предишните избори: Това не е толкова много, защото такова условие имаше и при евроизборите – там бяха около 300 хил., сега са около 440-450 хил. Разликата не е кой знае каква, но за първи път се фокусира този интерес при местните избори.

Няма проблеми в системите. Има стиковка между системите. Те ежедневно обменят информация. Когато се получи разминаване в данните в системите на МВР, на гражданската регистрация в общинските служби и на ГРАО – всичко се коригира. Съгласно член 64 от Изборния кодекс, от избирателните списъци се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес през последните 4 месеца преди датата на произвеждането на изборите извън България. Това изискване за първи път влиза в сила за тези местни избори и затова много хора останаха меко казано изненадани от неговото действие и влизането им в тези списъци. Голяма част от всички жалби и сигнали, които са подадени в законно установения срок, а той беше до 15 октомври, за коригиране на записите в избирателните списъци са разгледани и голяма част от тях са отстранени. Малка част останаха в забранителните списъци поради обективни причини. За 7 млн. записа, които фигурират в избирателните списъци, 1% са 70 000, а жалбите са няколкостотин, което означава, че това са промили. Винаги ще има хора, които ще бъдат засегнати от условията за критерии по отношение на избирателни права.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира от своя страна: Синхронизацията на данните на общинските администрации и МВР са тези, които ГРАО разпечатва като списъци. Имаше много оплаквания преди първия тур от граждани, които са в забранителен списък или ги няма в списъците. ГРАО направи проверка и установи, че има такива лица. Адресирахме с официално писмо до общините въпросните 12 000 души да бъдат проверени още веднъж дали наистина са правилно въведени в базите данни на общините. Когато бяха разпечатани списъците, 11 000 от тях бяха коригирани. Така че проблем с тази корекция няма. Очевидно има някакъв проблем в системата, тъй като службите по гражданска регистрация регистрират по настоящ адрес, а тази регистрация не е задължителна. Явно по-скоро трябва да бъде засилен контролът. Със сигурност трябва да се направи нещо, за да подобрим системата, включително в законодателството и Изборния кодекс.

Мненията на Иван Гетов и Лиляна Павлова чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна