Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешките военни напускат Косово

Чешките военни напускат днес Косово. След 12 години приключва участието на чешките военни в международната мисия КФОР в Косово. НАТО има за цел да намали силите си в Косово през следващата година от 9 хиляди на приблизително 2 хиляди души.

Символично днес ключът от базата ще бъде предаден на представители на местните жители. На мястото на чешкото знаме над Шайковац ще бъде издигнато косовското. Паметна плоча ще напомня за участието на чешките военни в международната мисия в Косово. Последните войници ще отпътуват днес за Чехия като на разположение на КФОР ще остане малка група, която да приключи последните ангажименти, както и договорните отношения. Очаква се последният влак с техника и материали да пристигне в Чехия на 2 ноември.

Това е и най-дългата - дванайсетгодишна мисия на чешки военни зад граница. В мисията на КФОР служиха близо 8500 чешки войници от 23 военни части. Някои от тях изпращани по три–четири пъти, за да следят за мира и спокойствието. Чехите първоначално бяха разположени в централната част на Косово, след което и на други места.

Информацията е на кореспондента на БНР в Прага Евгения Йотова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна