Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун призова Либия да обезопаси своите оръжия и ядрени материали

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова новите лидери на Либия бързо да обезопасят химическите оръжия, ядрените материали и гранатомети, някои от които - оставени неохраняеми по време на 8-месечната гражданска война, която свали от власт режима на Муамар Кадафи, предаде Асошиейтед прес. Важно е всички тези материали да бъдат добре охранявани, заяви Бан пред репортери на съвместна пресконференция с либийския лидер Мустафа Абдул Джалил.

Все още в Либия биват откривани безстопанствени складове с ракети и други муниции, както и химически оръжия. В началото на ноември либийски служители казаха, че са намерили два недекларирани склада с химически оръжия и 7000 цилиндри с необработен уран.

Бан Ки-мун каза, че ООН е готова да помогне на Либия в прехода към демокрация, в това число с обучение на полицейски сили, подготовка за избори и написване на конституция. Генералният секретар на световната организация призова
либийците да подведат под отговорност виновните за престъпленията срещу човешките права, но да не забравят колко важен е напредъкът към национално помирение, предаде ИТАР-ТАСС. Бан Ки-мун подчерта, че либийците трябва да постигнат съгласие по основни въпроси и да запазят единството си, за което ще е нужен немалко прагматизъм и способност да се правят компромиси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна