Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газопроводът "Северен поток" влиза в експоатация

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев и германският канцлер Ангела Меркел, заедно с други видни представители на европейската политика, символично ще "отворят кранчето" на първата линия от газопровода "Северен Поток", който свързва Европа с най големите находища на природен газ, които се намират св Сибир. Отсечката е с дължина 1224 км. Стоманената тръба с диаметър 1,2 метра, която върви по дъното на Балтийско море, заобикаля съществуващата сухопътна газопреносна мрежа в Украйна и Беларус. Съоръжението възлиза на 7,4 млрд. евро.

В Германия газопроводът е оспорван по политически причини. Бившият канцлер Гепхард Шрьодер наложи решението за строежа малко преди изборите през 2005 г. След това стана политикът председател на акционерното дружество на „Северен поток”. Полша и Балтийските държави възстанаха срещу газопровода, който минава покрай тях, защото им напомня за пакта между Хитлер и Сталин. Въпреки критиката обаче „Северен поток” беше изграден за рекордните 16 месеца.

Официално за газопровода „Северен поток” се говори като за „пионерски проект със стратегическо значение”. Той е определян като гарант за стабилност и енергийна сигурност, защото оставя в миналото времената на зависимост от транзитните страни Украйна и Беларус, доставяйки газ директно до западната част на Стария континент.  

Проектът беше открит през 2005 г. от тогавашните лидери на Германия и Русия Герхард Шрьодер и Владимир Путин.

Мария Стоянова - кор. на БНТ в Берлин

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна