Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От крайно радикална РЗС става конструктивна опозиция

Снимка: БНР
От крайно радикална РЗС става конструктивна опозиция, а Атанас Семов остава неин зам.-председател. Това реши Управителният съвет на парламентарната партия след двудневно заседание, проведено в Гълъбово. РЗС няма да подкрепи подписката на БСП, ДПС и "Атака" за касиране на изборите за президент, въпреки че Семов ги определи като чудовищно манипулирани. И за двете хипотези - касирането на изборите преди 23 януари 2012 г. или след като Росен Плевнелиев поеме поста на държавен глава, в Конституцията няма текстове, затова искането на БСП, ДПС и "Атака" е опасен сценарий за дестабилизация на страната, заяви пред журналисти в Стара Загора Яне Янев.

Решението партията да бъде конструктивна опозиция Яне Янев обясни с волята на избирателите, които дали вот на доверие на Бойко Борисов в средата на мандата му, което е безпрецедентно за последните 22 години.

Атанас Семов определи резултата си от изборите като провал и пое политическата отговорност за него. По думите му народът не само не искал революция, но "той бил безмозъчно смирен" и се отказал от правото си да търси промяна с вот. Според Семов България е в разпад на ценностната си система.

РЗС подкрепя проекта за консервативен бюджет. На среща утре с финансовия министър Симеон Дянков ще му зададат серия въпроси и ще му предложат рязко съкращаване на областните администрации и на бюджета за сигурността. За пенсионерите над 70 години, които получават пенсии под прага на бедност, от РЗС искат държавна помощ.

Яне Янев посочи, че на изборите за местна власт партията е спечелила 123 общински съветници срещу 55 на предишните избори. РЗС не се отказва от идеята си за свикване на Велико народно събрание и за промяна на Конституцията.

Информация на Венелина Попова - кореспондент на БНР в Стара Загора.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна