Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири български фирми са разследвани за картелно споразумение в сектора на горивата

Снимка: Архив

Четири български фирми са проверявани за картелно споразумение в областта на горивата. Това обяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов, като подчерта, че експерти анализират пазара на горива вече 3 месеца.

Неслучайно ние сме се самосезирали именно по отношение на определени фирми за такова споразумение между тях, включително и за злоупотреба с господстващо положение по отношение на една от компаниите. Така че са четири по отношение на споразумението за течните горива.

Петко Николов посочи, че не може да се определи срок, в който комисията ще излезе с решение, тъй като всичко зависи от обема и категоричността на доказателствата.

Уверявам ви, че проучваме всичките доказателства, които са в момента. И в най-скоро време тогава, когато за нас няма никакво съмнение, че сме проучили всички доказателства, ние ще излезем със съответното решение. Не може да се даде срок. Такъв срок зависи от обема и характера на доказателствата. Ако те са категорични и ясни, изключително преки, установяващи наличието на такова споразумение, то няма никакво съмнение, че ние ще приключим максимално бързо. В едно картелно споразумение обикновено доказателствата не са преки, трудно се установява наличието на картелно споразумение. Ето това е причината понякога ние да влагаме повече усилия в установяване на едно иначе усещащо се за общественото пространство сериозно съмнение за наличие на картелно споразумение. 

Премиерът Бойко Борисов заяви, че има големи очаквания към Комисията в борбата c кризата. Изключително важно е да не се допускат монополи и картели на българския пазар, каза още Борисов, като изтъкна, че страната ни е малък пазар, в който лесно могат да бъдат създадени монополи, особено в големите хранителни вериги и при горивата.

На българските пазари присъстват хранителни стоки от съседни държави, които не са членки на ЕС, но където държавата силно подкрепя земеделието, каза Борисов:

От едната страна е Турция, от другата страна - Македония, Сърбия. Особено в Турция големите дотации, които държавата влага в производство на селскостопанска продукция, ни правят много слабо конкурентни.

Премиерът заяви, че повече не можем да субсидираме икономиките на страни, извън ЕС, с нашата двойно субсидирана - от държавата и общността - земеделска продукция. 

Производството на селскостопански продукти в цяла Европа - в които и ЕС и националните бюджети влагат огромни пари - когато отидат на борсата и дойдат да ги изкупят, няма значение откъде, всъщност всички европейци на два пъти сме дотирали това производство.


Олга Иванова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна