Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 2010 г. в България са издадени 175 присъди за злоупотреби с европари

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Дейността на европейската разследваща структура ОЛАФ е много важна, тъй като запазването на всяко евро на европейския данъкоплатец в този момент е от особено значение. Това каза директорът на службата Джовани Кеслер при откриването на годишната среща на прокурорите от Европейския съюз, които разследват измами с евросредства. Кеслер акцентира върху важността на взаимодействието между националните прокуратури и ОЛАФ във времена на тежка икономическа обстановка.

Икономическата и финансовата нестабилност са плод на политически компромис и корупция, които водят до рухване на цели социални системи. Това заяви в своето приветствие към участниците в конференцията избраната за вицепрезидент Маргарита Попова. Тя акцентира върху ролята на ОЛАФ при поставянето на въпроси в тази посока.

Главният прокурор Борис Велчев изтъкна, че държавното обвинение работи от години по темата за измамите с евросредства, като за целта е създаден специален отдел в прокуратурата. Променени са и текстове в Наказателния кодекс, които признават докладите на ОЛАФ за доказателствени средства.

Основна препоръка към прокурорите, ръководещи този тип дела е пълно и всестранно да се изследва ролята на съответните длъжностни лица в извършване на престъпленията. Преодоляването на предпоставките, позволяващи на такива длъжностни лица да извършват правонарушения е по-голямо достижение, отколкото трудния път на доказване. 

Равносметката е, че през 2008 година е имало само 5 присъди за източване на евросредства, докато през 2009 те са 28, а през 2010 година - 175.

На практика за миналите 2 години от внесените от прокуратурата обвинителни актове за измами с евросредства има само 5 оправдателни присъди. Това каза за "Хоризонт" заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов, който оглавява и Отдела за борба с измамите с европейски пари.


Лъчезар Цветков

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени