Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велчев: Прокуратурата е добре финансирана

Снимка: Архив

За разлика от всички бюджетни системи, които имат претенции към изпълнителната власт, българската прокуратура не може да се оплаче от недостиг на пари. Това каза главният прокурор Борис Велчев след среща с представители на няколко неправителствени организации.

Това призание се подкрепя и от изследване на фондация "Отворено общество", според което по кадрова обезпеченост българската прокуратура е в топ три в цяла Европа, а по средства от бюджета - на първо. Според икономиста Георги Ангелов, нужна е спешна реформа, която да осигури ефективност срещу тези пари.

Ето и коментара на главния прокурор Борис Велчев.

Съгласен съм, че изглежда по-лесно да се преструктурира Прокуратурата отстрани, ако не си дадем сметка, че структурата на Прокуратурата е функция от структурата на съдилищата. Статистически изглежда по-лесно отколокото е на пректика. Давам си сметка колко лесно е да можем да кажем да съкратим малките районни прокуратури, които не са по никакъв начин натоварени сходно на Софийската районна прокуратура, например. Замислям се обаче дали по този начин няма да ограничим достъпа на гражданите до правосъдие. Тъй че има един по-широк кръг от нюанси. С господин Ангелов не винаги сме на едно мнение, но като цяло той е прав за това, че прокуратурата е добре финансирана, това е последното нещо, което аз ще отрека, въобще съдебната власт е добре финансирана. На фона на вътрешните възможности на страната тя се ползва с голям приоритет. Няма никакво съмнение, че имаме още резерви да подобрим ефективноснтта й.

Информация на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени