Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават дискусиите за бюджета

Снимка: БГНЕС

Според предварително зададената програма, депутатите днес трябва да разгледат на второ четене бюджета за 2012 година. Първо обаче те довършиха работата си от вчерашния ден - приемането на бюджета на общественото осигуряване. В кулоарите от ГЕРБ упрекнаха опозицията, че си е тръгнала снощи и е провалила приемането на бюджета на общественото осигуряване. А от БСП отговориха, че в  17-ия час на работния ден и на тъмно не се приемат такива важни закони. Дискутираха се и промените в пенсионната възраст. От началото на 2012 г. възрастта за пенсиониране да се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за всички категории труд, до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете - това предложение, направено между първо и второ четене на бюджета, беше прието от депутатите. В репортажа на Румяна Василева можете да чуете подробностите. 

Милен Велчев, бивш финансов министър 2001- 2005 г. каза в "12+3", че в ситуацията на финансова криза в Европа промените в пенсионната систама са неизбежни. Ако трябва правителството ще понесе своята отговорност, но това не променя тази стъпка, коментира Велчев. Не би следвало да има промени в макрорамката на бюджета днес, защото това би било свидетелство за неувереността на правителството. Като цяло това е един не лош бюджет за ситуацията. Бих предпочел да видя едно по-смело намаляване на бюджетния дефицит, каза Милен Велчев.

Павел Шопов от "Атака" аргументира предложението на партията му да се махне плоския данък като каза, че този данък е довел до дупка в бюджета. Шопов обясни, че от самото възникване на идеята за плосък данък те са били против.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна