Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели Куцкова: Ние не казваме кои да бъдат избрани, а какви

Снимка: БГНЕС

Излязохме с писмо с предложения. Смятаме, че ще е добре да се обсъдят нашите предложения, а именно да се направи анализът на досегашната работа на Инспектората към ВСС, чийто първи мандат изтича, за да се види какво добро е постигнато, да се види какво трябва да се промени и какво ще се прави. На тази база, като се видят нуждите на системата, да се очертае образът на съдебния инспектор, който трябва да проверява прокурори и следователи. Изключително важно е тези хора, които ни проверяват, да са компетентни. Това каза говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова в предаването "Нещо повече".

Ние не казваме кои да бъдат избрани, но смятаме, че имаме право да кажем какви да са избрани. Нашите искания са компетентни хора да ни проверяват и не мисля, че това е намеса в работата на НС. Основната задача на правораздаването е да служи на обществото, каза Куцкова.

Нашите усилия да обърнем внимание на НС върху необходимостта от качествен избор за съдебни инспектори не са насочени към това да се харесаме на ЕК, беше категорична тя.

Депутатите започнаха разглеждането на избора на съдебните инспектори в 16.30 часа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна