Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Димитър Естатиев: Има около 3000 чифта от опасния имплант в България

Около 3000 чифта от опасния имплант са в България, като не всички са имплантирани. Това каза националният консултант по пластична хирургия доц. Димитър Естатиев в предаването "12+4". Отнася се само за имплантантите PIP. Те не предизвикват рак, а възпаление. При спукване трябва да се отстранят, но иначе трябва да се ходи на преглед на всеки 6 месеца, беше категоричен той. Само в случай, че се спука имплантът, трябва да бъде сменен, допълни той.

Много от жените не знаят с какви импланти са, каза още той. Ако са PIP ,трябва незабавно да се направи ехография и съобразно състоянието им, трябва или да се махнат, или да ходят по-често на прегледи, обясни той.

Трябва да се знае, че вината е изцяло в производителя на тези импланти. Когато те са лицензирани, са лицензирани с определен висококачествен гел, с хубава капсулна покривка и след известно време производителят сменя гела с по-некачествен, с което цели по-голяма печалба, обясни почетният председател на Българската асоциация по пластична реконструкция и естетична хирургия доц. Христо Бояджиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна