Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пактът за финансова стабилност слага рамки на политическия волунтаризъм

Снимка: Таня Харизанова
 

Кризата е породена от политиците, каза в предаването "Неделя 150" председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Политиците вземат държавните дългове, за да запазят властта си. Дори крупните гиганти имат 90% дългове от БВП. Това е липса на доверие към политиците в Европа, допълни Данев. По думите му, всяко ограничение на политиците е положително. Трябва да им се слагат рамки. По тази причина подкрепяме пакта за финансова стабилност на вицепремиера Симеон Дянков, защото слага рамки на политическия волунтаризъм, заяви председателят на БСК.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров, България има интерес да има гаранции за това, че ще се изпълняват правилата в пакта за финансова стабилност. По думите му, Европа няма визия как да привлече инвестиции и пактът не дава отговор на този въпрос. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира и искането на премиера Борисов годишните отпуски на служителите в частния и държавния сектор да се изравнят. Те са изравнени от миналата година, категоричен бе Димитров.

По темата за финансовите санкции за работниците, които работят без договор, президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев заяви, че от работниците "на черно" губят всички, включително и самият работник. Когато завишаваш критериите, а субектите намаляват, това е абсурд, каза Тренчев.

По повод обявената ефективна стачка в Мини Марица – Изток, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че при по – добри постигнати резултати работниците могат да получават повече пари. Според него, миньорите ще могат да получават бонуси, когато бъде подписан нов колективен трудов договор. Настоящият не позволява това, категоричен бе Трайков.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени