Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манчо Джуркин: Напрежението в Рибново се създава от Ахмед Башев и Феим Иса

Някои се готвят за парламентарните избори отдалече, смята директорът на училището в Рибново
Снимка: БГНЕС
Децата са в класните стаи. Учебният процес започна нормално в 7.30 ч. Това каза в предаването „Преди всички” директорът на училището в с. Рибново Манчо Джуркин относно заплахата на родители, че днес няма да пуснат децата си на училище в знак на протест срещу директора.

Джуркин обясни създалото се напрежение: Струва ми се, че това са анонимни писаници. Звъняха ми и от министерството, и от най-различни медии. Аз повече от медиите научих, че в Рибново има някакво напрежение и че ще има някаква стачка. Това е изкуствено. Някой отново търси да нажежи обстановката. В основата на всичко е общинският кмет Ахмед Башев и бившият директор на училището и настоящ кмет на селото Феим Иса. Някои хора си бяха въобразили, че българското образование е тяхно, че тук може да се прави всичко. Някои нещата трябва да ги назовем с истинските им имена. Крепостта на ДПС, на Доган пада в тези райони. Рибново винаги е гласувало монолитно. На тези избори хората изразиха различно мнение. Това е причината. Някои се готвят за парламентарните избори от много далече.

От 24 паралелки всички учеха задължителен избираем предмет „Религия”. След 1-2 години паднаха на нула паралелки. За мен това предизвиква тревога. Не е нормално всички да учат религия и всички изведнъж да се откажат. Всичко това беше един цирк. Някой заиграва с чувствата на тези хора, коментира Джуркин. Според него все пак религията няма място с българското светско образование.

В училище може да се изучава „Религия” под формата на ЗИП. Това става, след като родители подадат заявления в началото на учебната година. За текущата учебна година в училището не са подадени заявления и няма сформирани групи за ЗИП. Не виждам притеснения в тази посока. Няма как Джуркин да разреши или забрани провеждането на ЗИП „Религия”, обясни началникът на Регионалния инспекторат по образование в Благоевград Ивайло Златанов. Той съобщи, че жалбите срещу директора на училището в Рибново са много. По думите му за един относително кратък период от време – в рамките на месец и половина, има около 7-8 жалби. Голяма част от жалбите са анонимни, посочи Златанов и добави, че част от оплакванията са заради слухове, че директорът възнамерява да затвори училищния стол. Има жалби и във връзка с дейността на директора и начина на организиране на административната дейност, каза Златанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна