Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DVBT: Правят се опити за създаване на монопол при разпространението на електронни медии

Снимка: Архив

Стряскащите цифри за размера на глобата, която грози страната ни и която може да ни наложи ЕК са заради проведените конкурси. Конкурсите, които са проведени, са непрозрачни, дискриминационни и нарушават две европейски директиви, твърди Бойко Бочев, изпълнителен директор на DVBT:

Единственият изход, според нас, за тази ситуация е провеждането на нови конкурси под мониторинга на ЕК, каза още той.

От DVBT твърдят, че има директиви от страна на Европа Комисията за регулиране на съобщенията да защити конкуренцията и да отмени решението си, с което дава две-трети от ефира на един оператор – латвийската компания "Хану про". Предисторията на скандала разказва Димчо Нешев, председател на борда на директорите на DVDT, които са едни от участниците в последния конкурс и които са класирани на второто непечелившо място:

Бяха проведен три конкурса за т.нар. цифровизация, за предоставяне на лицензи за мултиплекси като два от лицензите бяха обединени в един конкурс, три – във втори, а мултиплексът, който ще разпространява обществените оператори беше в трети конкурс. Междувременно ЕК започна сериозно да се занимава с първите два конкурса като още миналата година изпрати до нашето правителство официално уведомително писмо, с което изрази своето становище, че при провеждането на конкурсите са допуснати груби нарушения на две европейски директиви. Това всъщност е първия етап от наказателната процедура. По тези конкурси всеки момент се очаква да пристигне и мотивирано становище. Това е вторият и предпоследен етап от наказателна процедура, от който ЕК изисква от държавата да отстрани нарушенията, като обикновено срокът за това е около два месеца.

Ако това не стане се образува дело за налагане на парични санкции:

По наше мнение в момента в България се опитва да се създаде монопол в разпространение на електронните медии.

От DVBT твърдят още, че цифровизацията у нас едва ли ще започне през 2015 година. Компанията "Хану про" обяви, че вече са инвестирали между 25- 30 млн. евро за изграждане на мултиплекси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени