Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блогър: Трябва да има протести срещу споразумението АКТА

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Виждам само проблеми в международното споразумение АКТА за борбата с интернет пиратството, заяви в предаването "Преди всички" блогърът Константин Павлов, член на "Електронна Граница". Според него в тази ситуация гражданският натиск е изключително важен: Надявам се и в България да се организират протести. Мисля, че нашето правителство е доста податливо на протести.

Според него подкрепата ни за това споразумение може да бъде оттеглена, но може да последват и санкции.

Всъщност ние знаем много за това споразумение, защото то се подготви в пълна тайна, при абсолютна непрозрачност, абсолютно скриване на конкретните текстове от обществеността. Това споразумение е обсъдено буквално с едно изречение в нашето правителство. Това, което можем да съдим за споразумението, е от чужди източници. Предвижда се доставчиците на Интернет да следят трафика на клиентите си и евентуално ако забележат нарушение на авторски права, веднага да докладват. Същото важи и за доставчиците на хардуер. Друг проблем е, че дефинициите на авторските права са твърде широки, т.е. пак не се знае какво точно се защитава и с какво точно се бори законът. На едно място се слагат както защитата на т.нар. интелектуална собственост, така и фалшификациите и т.н. Това е типичен подход на тази индустрия, която непрекъснато се опитва да пробутва някакви такива закони, коментира той.

Павлов подчерта, че ако това споразумение бъде одобрено, целият интернет трафик и цялата кореспонденция ще се следи много зорко. Според него това е възможно да се случи, но на цената на огромни разходи за сметка на Интернет доставчиците и при драстично ограничаване на конституционните ни права. Освен това, според него, ефектът от подобно нещо е съмнителен. Блогърът изказа мнението си, че приемането на текстовете се дължи на натиска на лобито на големите звукозаписни и филмови компании.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени