Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ски-скачачът Владимир Зографски бе определен за най-добър млад спортист за 2011 година

Ски-скачачът Владимир Зографски е най-добрият млад спортист за 2011 година. Това стана ясно на пресконференция, на която бяха обявени резултатите за призовата десетка на младите спортни таланти за отминалата година. Престижното второ място заема състезателят по кану-каяк Боян Михайлов, а третата позиция журналистите отредиха на тенисиста Димитър Кузманов.

Анкетата е организирана от специализирания сайт за детско-юношески спорт Viasport.bg с партньорството на Министерство на физическото възпитание и спорта. Право на глас в нея са имали 71 спортни журналисти от национални и регионални, електронни, печатни и интернет медии, като всеки посочвал призова десетка. Точки получиха 63-има състезатели от 31 вида спорт.

В Топ 10 попадат представители на различни спортове. Заместник-министърът на физическото възпитание и спорта доц. Лазар Каменов, който присъства на церемонията заяви: Политиката на Министерството на физическото възпитание и спорта не е насочена само към спортистите, готвещи се за Олимпиадата в Лондон, но особено внимание обръщаме и към младите. Вече втора година ние следим развитието на 298 млади състезатели в 16 вида спорт (федерации, доказали успешна методика за постигане на призови класирания на олимпийски игри), които се готвят за Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година. За тях сме отделили около 1 милион лева, за да получат най-добрите условия за подготовка. През първата година ние целяхме да направим една добра първоначална селекция за тях, за да ги подготвим пълноценно в един шестгодишен цикъл. Смисълът е да се обхванат подрастващите, които да служат за пример на своите връстници. Тяхната изява е една притегателна сила, която може да привлече много деца, в спортната зала, на плувния басейн, на стадиона, в планината, за да се занимават със спорт. А именно спортът е едно от средствата за задържането на децата в училище. Надяваме се, че с една такава проява - избиране на 10-те най-изявени млади състезатели ние да ангажираме още повече широката общественост и младите таланти да почувстват подкрепата и на държавата и на хората, каза заместник-министър Каменов.

 

Класиране:

1. Владимир Зографски (ски-скок) - 639 точки

2. Боян Михайлов (кану-каяк) - 388 точки

3. Димитър Кузманов (тенис) - 266 точки

4. Ангел Караньотов (мотоциклетизъм) - 194 точки

5. Георги Цонов (лека атлетика) - 170 точки

6. Борислава Дамянова (джудо/самбо) - 157 точки

7. Стефани Стоева (бадминтон) - 149 точки

8. Иван Йорданов (спортна стрелба) - 145 точки

9. Георги Вангелов (борба) - 145 точки

10. Павлин Иванов (баскетбол) - 110 точки

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна