Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха седем високопоставени представители на компанията "Олимпус"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

По заповед на токийската прокуратура бяха арестувани седем бивши ръководни кадри на японската корпорация "Олимпус", заподозрени във финансови измами. Сред арестуваните са бившият президент на компанията, бившият изпълнителен вицепрезидент и бившият й одитор.

Двама от тях са заподозрени, че са ръководили схема за прикриване на инвестиционни загуби в "Олимпус" в размер на близо милиард и половина долара.

Арестите на високопоставени служители в японската компания "Олимпус" по подозрения във финансови измами всъщност ще се отразят добре на бизнеса в Япония. Така смята анализаторът Уилям Сайто, който е и член на специалната комисия по национална стратегия и политика към японския премиер. Според него много компании си позволяват подобни счетоводни измами, но сега вече ще знаят, че те няма да бъдат толерирани.

Смятам това за повратна точка за корпоративния сектор в Япония. Досега това би било прикрито, заметено под килима и хората биха били склонни да го игнорират. Но поради факта, че това създаде подобно сътресение, много компании сега осъзнават, че за да получат международно уважение, този проблем трябва да бъде оправен. Те ще си вземат бележка и ще се променят заради това, заяви Сайто за СиЕнЕн.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна