Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Коларов: Не е вярно, че законът за конфискацията ще засегне всеки втори българин

Снимка: БГНЕС

Законопроектът на ГЕРБ за отнемане на незаконно придобито имущество беше приет от депутатите на първо четене. Той предлага конфискация, ако имотите са придобити по престъпен начин и от хора, които нямат влезли в сила присъда. Проверката ще обхваща период от 10 години назад.

Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Тодор Коларов коментира в предаването "Нещо повече", че трябва да се преосмисли балансът между разминаването от 250 000-те хиляди и 10-те години срок, ако очакванията са да се увеличи броят на спечелените дела и отнетото имущество. Ако очакванията са за дела до 4-5 на година, законопроекът е добър. В никакъв случай не може да се говори, че всеки втори български гражданин ще попадне в полезрението на този закон. Напротив, много малко българи ще попаднат в полезрението на закона. Комисията не получава правомощия за самосезиране, прокуратурата е тази, която ще сезира комисията и само тогава тя ще може да действа, каза Коларов. На въпрос дали комисията може да се използва за политически цели, той обясни, че комисията не е юрисдикция, тя не взема решения сама, това се решава от гражданския съд.

Другият важен елемент според Коларов е, че в комисията се предвижда да има представители на НС, на президента и на премиера. Ако тези органи не изберат подходящите хора, достойни да вземат тези длъжности, тогава няма на кого да се сърдят, освен на самите себе си.

В звуковия файл можете да чуете мнението на Тодор Коларов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени