Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 8 % от надомните работници в България се осигуряват

Снимка: БГНЕС

Едва 8 % от надомните работници в България се осигуряват. Това показва проучване на Сдружение на надомните работници, асоцииран член на КНСБ, след извършеното картографиране на този вид трудещи се от Балканските страни.

Сред проучените 500 надомни работници в България 78 % са жени, 53 % са на възраст 35 до 55 години, 15 на сто са в пенсионна възраст, съобщи Виолета Златева, председател на Сдружението. На трудов договор са само 8 %. Работното време е по 12 часа без почивен ден. Работи се обикновено в кухнята, без да е обособено работно място. В над от 80 процента от случаите работи цялото семейство. Работната заплата е около и под минималната и това е причината хората да не се осигуряват, посочи Златева:

Ние сме се принудили за самонаетите да се обърнем към частни пенсионни фондове, които ни предлагат ниски пакети здравни и пенсионни осигуровки, за да може тези хора по някакъв начин след време да получат пенсия и сега да могат да си купуват лекарства и да бъдат здравно обслужвани.

В нито една от Балканските страни няма статистически данни за този вид труд, а в малките градове, където няма промишлени предприятия надомните работници на собствена сметка преобладават в сравнение с тези с възложител, посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров:

Продължава да се работи повече от законово установеното. Условията на работа не са се подобрили. Имаме нужда от една по-добра образователна политика към надомния труд.

В рамките на Международна конференция в София с участието на представители от Албания Македония, Сърбия, Румъния и Молдова и Югоизточна Азия ще бъде създадена втората в света Мрежа на надомните работници ХоумНет с център България, съобщи Виолета Златева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна