Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петя Бъговска - 30 години с контрабас на сцената

Проф.Петя Бъговска
Снимка: личен архив

Именитата българска контрабасистка признава, че брои творческите си години от края на обучението си в Музикалната академия, което означава, че те са много повече от 30. Но Петя Бъговска е професионалист и за нея не цифрата е важна. Важно е отношението. Важна е любовта към музиката и към инструмента контрабас, на който е посветила по-голямата част от времето и усилията си.

Започнах с пиано, минах на контрабас - от малка... приемам, че творя от много малка - всеки един от нас така започва. Изцяло животът му е посветен на музиката. Даже може би по-добре да не се отбелязва и да не се брои, защото всеки един концерт е събитие. Но реших, че все пак това е момент, в който мога да си направя някаква равносметка и да го отбележа като повод да си помисля как да продължа.

На 7 март, когато празнува рождения си ден, проф. Бъговска ще отбележи и 30-годишната си творческа дейност с концерт в залата на Националната музикална академия "Панчо Владигеров", където преподава, а около себе си, както обикновено, ще събере учиници и колеги, приятели, публика.

В програмата на концерта от 18 часа ще присъстват известни и непознати автори, ще звучат от един до 8 контрабаса в ансамбъл, както и дуети с цигулка - с участитето на проф.Йосиф Радионов.

Чуйте подробности в интервюто на Ирена Гъделева с проф. Петя Бъговска.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна