Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Земцов: Концертът за виола на Табаков е много ярък, написан с огромна фантазия

Симфониците от БНР, дирижирани от Емил Табаков
Снимка: Архив

Най-после дойде времето да чуем новия Концерт за виола и оркестър, създаден от маестро Емил Табаков – чакахме го отдавна, бяхме чували, че е в процес на създаване, в който е приобщен и големият виолист Юри Башмет, но премиерата се забави.

Редакторката на "Алегро виваче" Татяна Иванова се срещна с маестрото, който лично ще дирижира първото изпълнение на творбата си в петък, 9 март, в зала "България", и с пристигналия вече солист - виолистът Александър Земцов.

Концертът е написан през 2007 година. Имал съм предвид Юри Башмет и имаше дори уговорка как ще го изпълним на Мартенски музикални дни в Русе - сподели за "Алегро виваче" авторът на творбата. Минават няколко години и той се запознава с кларинетистката Деница Лафчиева, която работи във Великобритания и Финландия, а неин съпруг един от именитите руски виолисти - Александър Земцов.

Почти нашега Табаков решава да покаже на Земцов новата си композиция за виола и ето че сега, на 9 март, именно руснакът с международна кариера ще солира в премиерното изпълнение, а след няколко дни, на 18 март, и в рамките на русенския фестивал, за който всъщност е замислен Концертът за виола.

Александър Земцов сипе суперлативи по адрес на Табаков и неговото творение:
Аз съм много радостен от разучаването на този концерт и от нашата съвместна работа с г-н Табаков. Концертът е много ярък, чудесно са използвани възможностите на инструментите - както на оркестъра, така и на солиращата виола. Партитурата е доста сложна - в нея има конфликти, които правят работата още по-интересна.

Чуйте интервютата на Татяна Иванова с Емил Табаков и Александър Земцов.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна