Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роберто Младенов: До края на седмицата ще изплатим заплатите на миньорите

Д-р Константин Тренчев: Възможно е проблемът отново да избухне след няколко месеца поради стила на управление
Снимка: БТА

Изпълнителният директор на фирмата- мажоритарен собственик на "ГОРУБСО-Мадан", Роберто Младенов заяви в предаването "12+3", че до края на седмицата ще изплатят забавените заплати на миньорите, но има разминаване в информацията за дължимите пари на миньорите:

Най-вероятно кризата ще я разрешим до петък. Става въпрос в някои случаи за заплата и половина, в някои случаи за около две заплати. Аз също съм достоверен източник и Ви казвам, че закъснението е около две заплати. Осигурили сме средствата за благоприятна развръзка в "ГОРУБСО - Мадан".

По думите на Младенов в момента задълженията на предприятието към миньорите е 1, 142 млн. лв. Фондът за работни заплати на "ГОРУБСО - Мадан" е около 700 хил. лв. Направете сметка за какво става въпрос. Не казвам, че лъжат, но може те да не са толкова компетентни. Това са технически въпроси. Ние ще изплатим всички дължими, заработени, до момента трудови възнаграждения до края на седмицата, като също така смятаме да изпълним условията, които са ни поставили от Районната инспекция по труда. Там има няколко забележки, които ще отстраним, които ще ни струват около 50-60 хил. лв. и смятаме да възстановим работата в рудниците,
беше категоричен той.

Младенов обясни, че не е разбрал да е бил поставен ултиматум от финансовия министър за изплащане на дължимите заплати. Сутринта се видях с г-н Захариев за малко. Той ме информира за разговора с вицепремиера г-н Дянков. За никакъв ултиматум не ми е казвал, а напротив спомена ми, че разговорът е бил конструктивен и конкретен и е бил свързан с перспективата за изход от ситуацията в Мадан. Не съм присъствал на този разговор, но за никакъв ултиматум не ми е казвал г-н Захариев, обясни той.

Младенов обясни, че задълженията на "ГОРУБСО - Мадан" към НАП са около 6-7 млн. лв.

Според Мехмед Бодуров, секретар на КТ "Подкрепа" в ГОРУБСО-Мадан, дължимите заплати на миньорите са за минимум 8 месеца: Това, което е казал Роберто Младенов, не е вярно. Ние всички сме направили писмени заявления до управлението на ГОРУБСО, тъй като там явно се вижда колко суми имаме да получаваме.

Председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев обясни, че дори и да бъдат изплатени заплатите на миньорите е възможно проблемът отново да избухне след няколко месеца поради стила на управление:

От месец май се плащат някакви аванси по 20%, по 40%, по 60% от заплатите, а вече напълно са спрели да дават пари от два месеца. Ако тези аванси ги броят за заплати, затова гледат да бягат и казват, че са забавили две заплати. Те дължат осигуровки, те тока не бяха плащали. Изобщо не искам да отварям на въпроса за условията на труд. Дали някой ще им даде пари и ще платят заплатите - това няма да реши проблема трайно. Според мен дано тези, които им дават парите да са в час и ако им дадат парите и тези не са точни към тях да вземат предприятието, за да го управляват по-добре.

По думите на Тренчев се водят преговори и има фирми, които проявяват интерес към предприятието.

Според КТ "Подкрепа" може да започне процедура по несъстоятелност в предприятията на Валентин Захариев. За настояването да се отнеме концесията за мините ГОРУБСО-Мадан, Владимир Топалов – председател на Федерацията на миньорите, добави: И да му се отнеме концесията, ако активите си останат при него, това значи, че няма как в момента да се прокарат нови галерии на същите места, технологично не е възможно.

От "Подкрепа" предложиха правителството да предприеме същите мерки срещу Валентин Захариев, които са приложени от институциите в Сърбия. Димитър Манолов – вицепрезидент на синдиката, коментира: Не бива да забравяме факта, че той се опита да върши същите неща в една съседна на нас държава. В Сърбия беше взел едно такова предприятие, само че сръбската държава въобще не пожела да го търпи.

Людмил Павлов – председател на Федерация "Металици", добави: Няма нищо лошо дори някой да каже, че се национализира. В Сърбия като му взеха завода, го национализира държавата, сложи ръководство, което да оздрави завода и пак го предлагат на пазара за продан.

Според "Подкрепа" Валентин Захариев не е платил заплатите от 2010 г. и на работниците от фирмата, която охранява притежаваната от него собственост.

Цялото интервю с Роберто Младенов и д-р Константин Тренчев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна