Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Боянов: Добрев трябва да се бори с бюрокрацията при оперативните програми

Пожелавам успех на новия министър на икономиката Деян Добрев. Дано е гений, защото както казва Томас Едисон - геният е 1% вдъхновение и 99% работа, така че много работа го очаква, за да постигне това, което обявява като предварителна програма. Това каза икономистът Боян Боянов в предаването "12+3" по повод на намерението на новия министър на икономиката до края на годината в малките и средни предприятия да влязат до 1 млрд. лева.

Един анализ на изпълнението на ОП "Конкурентоспособност" показва, че тя разполага с бюджет от около 2,2 млрд. лева, които бизнесът може да използва. Ето защо тази програма е толкова важна не само за самите компании, но и за развитието на икономиката на нашата страна, обясни той.

Според Боянов голямата междуфирмена задлъжнялост се явява като спирачка на нормалното изпълнение на проектни дейности от тези фирми, които изпълняват проекти, защото поради забавените заплащания те също не могат да префинансират дейностите и това води до верижна реакция.

Боянов обясни, че новият министър трябва да се бори с бюрокрацията при оперативните програми, тъй като се забавят процедурите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна