Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Петър Диков: Няма да може да се изгради студентски кампус в София

Снимка: www.akademika.bg
Няма да може да се изгради студентски кампус в София. Това каза главният архитект на София Петър Диков по време на заседание на Комисията по образование и младежта. Според неговите сметки, за да се построи кампус ще са необходими около 2 млрд. евро. Според Диков и просветния министър Сергей Игнатов в близките 15 години това не може да се случи, освен ако не се привлекат европейски средства.

Главният архитект Петър Диков посочи още, че трябва да се съобразим и с влязлата реституция в района на Студенткси град. По думите му не може да се пренебрегват и правата на бизнеса в района, но затова пък, според него, държавата и общината трябва да предложат алтернатива на студентите, т.е. чрез европейски средства да се строят места за спорт и култура за младите хора. За целта обаче има още един проблем – трябва да продължи работата по подробния устройствен план на кв. "Студентски град".

Петър Диков предложи още да се задължат ректорите на ВУЗ-овете да извадят от активите на техните учебни заведения всичко, което не е обвързано с наука и образование. Според председателя на парламентарната комисия по образование Огнян Стойчков през последните четири години броят на заведенията за развлечения плавно и постепенно нараства.

Комисията все още не е взела решение какви мерки да се предприемат, за да се принудят собствениците на заведения да намалят работното си време.

Повече за проблемите в Студентски град чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна