Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Ципов: Промените в Закона за гражданската регистрация ще улеснят социално слабите

Снимка: БГНЕС

По повод предстоящите промени в Закона за гражданската регистрация, които предизвикаха спорове, в предаването "12 плюс 3" даде разяснение депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов:

В края на миналата година бяхме сезирани, че са възникнали проблеми при извършването на адресната регистрация на български граждани при издаването на документи за самоличност и при получаването на социални помощи, затова бе образувана работна група, която да изчисти нещата, информира Ципов.

Той обясни, че промените в закона се отнасят най-вече за населените места с компактно ромско население, което живее в незаконни сгради и постройки. За улесняване на гражданската регистрация точно в тези случаи, промените в закона предвиждат към съществуващите документи, доказващи ползването на имоти, да се добавят и документи за договори за услуги, като например с ВиК, Топлофикация, Електроснабдяване, с които се удостоверява пребиваването на определен адрес.

По спорния въпрос за създаването на специални комисии, които да ходят на място и да разговарят с живеещите в постройки без адрес, Ципов обясни, че законът ще впише такива текстове, които изключват субективния фактор. Комисиите няма да осъществяват регистрацията, а ще разговарят с хората на място, след което ще отправят предложения към кмета за издаване на регистрацията.

Промените в Закона за гражданската регистрация ще послужат и на хората от социалните домове.

Чуйте цялото интервю на Снежана Иванова с Красимир Ципов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна