Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоорганизациите одобриха решението за отказ от АЕЦ "Белене"

Снимка: Таня Харизанова

Екоорганизациите одобряват решението да не се строи атомната централа в "Белене". Екосдруженията организираха поредица от протести в продължение на години.

Представителите на Коалиция "Белене" отново заявиха, че проектът за атомна електроцентрала е изключително вреден. Албена Симеонова от Никопол, която е и биоземеделец допълни:

Проектът АЕЦ "Белене" е един изключително недомислен, опасен, корупционен проект, който беше предвиден да се построи в земетръсна зона, в едно място, което бог е създал за туризъм и за земеделие, а не за ядрени централи.

Петко Ковачев от Института за зелена политика коментира каква ще е цената на тока от бъдещата газотурбинна електроцентрала в Белене:

Цената от една газотурбинна централа ще бъде по-евтина, най-напред инвестиционните разходи са неколкократно по-ниски на единица инсталирана мощност, на второ място разходите за безопасност на атомната електроцентрала и повишаващата се цена на ядреното гориво също спомагат за общото повишение на стойността на атомната енергия.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна