Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия отказът от АЕЦ "Белене" се приема добре

Снимка: Архив

Отказът на България да строи АЕЦ "Белене" на брега на река Дунав се посреща много добре в Германия - страната, която взе решение да закрие всичките си атомни централи до 2022 година. Повечето германски медии веднага съобщиха на своите интернет сайтове за решението на българското правителство.

Радио "Дойчланд функ", "Щерн" и "Билд" съобщават, че вместо атомна електроцентрала в Белене ще бъде построена газова електроцентрала и посочват, че отказът за изграждане на АЕЦ "Белене" идва след още един български отказ на Русия - от проекта за съвместен петролопровод "Бургас-Александруполис".

Германските медии съобщават, че организацията "Грийн пийс" е приветствала също отказа на българското правителство за изграждането на АЕЦ "Белене" под натиска на българското антиядрено движение. Германските медии цитират думите на Никлас Шинер, говорител на "Грийн пийс" по въпросите на ядрената енергетика, че краят на проекта "Белене" е голям успех и за организацията и за цялото природозащитно движение в България. Същевременно Шинер е заявил, обаче, че "Грийн пийс" е против и преместването на готовия за "Белене" ядрен реактор в действащата АЕЦ "Козлодуй".

По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Бон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна