Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на фестивала "Мартенски музикални дни 2012" в Русе

Татяна Колева и "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров 
Снимка: Архив

Един от акцентите в тазгодишното издание на фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе е световната премиера на Двоен концерт за вибрафон, маримба, струнен оркестър и перкусионен ансамбъл от френския композитор Емануел Сежурне. Той е гост на фестивала и участва в майсторския клас по ударни инструменти, ще бъде и един от солистите в премиерното изпълнение на творбата си, заедно с българската перкусионистка Татяна Колева.

Концертът е на 28 март 2012 г. от 19 часа в Русе и ще бъде предаван директно по програма "Христо Ботев" на БНР.

© Снимка: Крум Крумов

Татяна Колева и Младежката перкусионна формация

Татяна Колева живее и работи в Холандия, но не за първи път прави майсторски клас в Русе. Нейна е идеята за създаването на международна Младежка перкусионна формация, в рамките на която студентите не само изучават тънкостите на ударните инструменти, но и целия процес на професионалната работа - от първото прочитане на музикалния текст, до организирането и представянето на концерт пред публика.

Татяна Колева често работи с композитори, които й посвещават произведения. Тя бе избрана от слушателите на "Алегро виваче" за Музикант на 2009 година, а на галаконцерта избра да представи заедно с камерния ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на Пламен Джуров Концерт за вибрафон и струнни от Сежурне.

Чуйте интервюто на Ирена Гъделева с Татяна Колева ден преди премиерата в Русе.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна