Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Металурзите от ОЦК-Кърджали решават как да продължат протестите си

Снимка: БГНЕС

След 40 дни протести и 4-дневни празници, металурзите от Кърджали се събират, за да вземат решение за последващите си действия. Лидерът на КНСБ в ОЦК Бельо Стайков каза в "Преди всички":

По сметката на ОЦК трябваше да бъдат преведдени 4 млн. лева, но една от банките-кредиторки си ги прибра. Много ни притеснява големият престой. Металургията е такъв вид производство, че колкото повече съоръженията не работят - толкова те се износват и нанасят по-големи вреди. Ние, дори и да се върнем на работа, заводът не работи. Ние само присъстваме. Напуснаха много хора от два важни цеха, от които много зависи производството. Напуснаха и 5 човека инженерен състав - началник-цехове. Днес, може би, ще вземем решение тази седмица да бъдат мирни протестите и как ще процедираме през следващите дни. Ще изчакаме как ще тръгнат преговорите.

Стайков уточни, че в дружеството са изплатени всички заплати до януари, като някои работници са получили до 5 изостанали възнаграждения. Остават обаче близо 800 000 лв., които включват и обезщетения за напусналите служители, на които се дължат по 6 заплати. 

Вероятно ще бъде взето решение работниците в ОЦК да провеждат мирни протестни действия през следващата седмица, прогнозира Стайков.

Цялото интервю на Веселина Миланова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна