Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстьо Петков: Позицията на ЕЦБ е за отрезвяване на финансовия министър

Снимка: БГНЕС

В коментар на становището на Европейската централна банка във връзка с обсъжданите идеи за промени в закона за Сребърния фонд проф. Кръстьо Петков заяви, че "проектът Дянков" трябва да се оттегли и да се търсят алтернативни източници за набиране на средства, необходими за плащане на външните задължения на държавата и да се осигури балансът на бюджета:

Позицията на ЕЦБ е за отрезвяване на рисково настроения финансов министър на България. От друга гледна точка, едно спиране или отказване на "проекта Дянков" би дало възможност да се гледа в перспектива и с по-голяма доза стабилност за българската пенсионна система. Сребърният фонд беше изработен, за да служи като стратегически резерв, когато ще бъде най-тежко, а това е след 2022 година

Професор Петков посочи три източника за набиране на средства: Единият е пускането на еврооблигациите, но по начин, който да е в полза за държавата. Втората възможност е да се проведат спешни преговори с МВФ и да се търси специален заем, докато България има стабилни фискални показатели. Третият - да се обрънем към инвеститор, страна, която има излишък и която би могла да дойде тук - Китай, Бразилия и др.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна