Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Филипов: Проектът "Набуко" е само замразен

Министър Трайчо Трайков подписва политическото споразумение за газопровода "Набуко".
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви вчера, че унгарската компания MOL се отказва от проекта за газопровода „Набуко”. От унгарската енергийна компания посочват, че има много неопределеност около проекта, а стойността на газопровода, който трябва да доставя „синьо гориво” в Европа от Каспийския регион, непрекъснато се увеличава.

Орбан заяви, че Русия проявява все по-голяма активност за реализацията на проекта „Южен поток”, който трябва да минава през Унгария. Унгарският акционер в проекта "Набуко" е филиал на компанията МОЛ и досега нямаме индикации, че това ще се промени. Това се казва в изявление на консорциума "Набуко", базиран във Виена.

Коментар по темата в предаването "Нещо повече" направи Васил Филипов, енергиен консултант и бивш директор на "Булгаргаз". Филипов припомни историята на възникване на идеята за проекта "Набуко", голямото му значение за енергийните нужди на Европа. Според него става въпрос за временно замразяване на проекта до момента, в който той отново ще излезе на преден план.  

Васил Филипов определи проекта "Южен поток" като неизгоден икономически за България. Според него преминаването на газа на хиляди километри по дъното на Черно море ще удвои цената му, а това оскъпяване ще се плати от българските потребители.

Чуйте цялото интервю на Диана Янкулова с Васил Филипов в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени