Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерацията ни по вдигане на тежести е осигурила средства за олимпийска подготовка

Снимка: БГНЕС

Българската федерация по вдигане на тежести е осигурила всичко необходимо за подготовка на българските състезатели преди Олимпийските игри, увери генералният секретар на федерацията Борислав Гидиков. Федерацията ни разполага с достатъчно финансови средства след продажбата на щангисти в Азербайджан. Имаме достатъчно средства от азербайджанската сделка и сме осигурили от пиле мляко на нашите състезатели, коментира Гидиков.

Той е доволен от представянето на българите на Европейското първенство в Турция по-рано този месец, където състезателите ни спечелиха две олимпийски квоти. Взехме две квоти и изпълнихме на 100 процента целта. Ще търсим състезатели за средните и тежките категории, защото в малките категории има прекалено голяма конкуренция в лицето на десетките китайци. Преди печелехме медали именно в малките категории, но сега политиката се промени и трябва да се насочим към по-тежките категории, коментира Борислав Гидиков.

И при мъжете, и при жените ще се подготвят по трима състезатели, от които ще бъдат определени двамата участници на Олимпиадата. При мъжете на лагер в София вече са Стоян Енев, Владимир Урумов и Иван Марков, водени от селекционера Иван Иванов. При жените треньорката Кристияна Колева ще подготвя Румяна Петкова, Пламена Любенова и завърналата се в щангите Милка Манева, която доскоро беше общински съветник в Смолян. Месец преди Олимпиадата ще бъде ясно кои двама състезатели ще заминат за участие в Лондон, като реалната цел, която федерацията си поставя, е класиране 6-8 място. Това са състезателите, с които разполагаме. Малките са 20-годишни, които са изпуснали важна част от развитието си в периода, когато са били 16-18 годишни. На европейското първенство дори се оплакваха, че светлината от прожекторите и камерите им пречела на подиума. Сигурен съм, че сега вървим по правилен път и догодина на Европейското първенство ще изглеждаме много по-добре, каза Борислав Гидиков.

Преди Олимпиадата в Лондон има само едно голямо състезание - Световно първенство за младежи до 20 години в началото на май в Гватемала, на което България ще участва с двама представители - Пламена Любенова и Юндер Бейтула.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна