Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Бъчваров: Глобата за укрити хонорари е 1000 лв

Снимка: БГНЕС

Не можем да направим плащането на данъци и изпращането на данъчна декларация приятно занимание, но в последните дни сме мобилизирали целия ресурс на данъчната администрация, каза в ефира на "12 плюс 3" Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция по приходите. Той предупреди, че премълчаването на хонорар може да има сериозни последствия за данъкопладците, които се опитват да хитруват. Те могат да бъдат неприятно изненадани с максималната глоба, която е 1000 лева. При дребни грешки в изчисленията глобите не са значителни, само в рамките на 10-20 лв, но все пак е препоръчително до края на деня, ако данъчната декларация е сгрешена, данъкоплатецът да внесе нова с правилните цифри.

Той обясни кои са най-често допусканите грешки и даде съвети как да бъдат избягвани. Санкциите нямат някакъв фискален смисъл, а имат за цел да превъзпитат хората да не грешат, каза той. 

Росен Бъчваров разясни още, че има двойно засичане на данните - на фирмите от една страна, и на данъкоплатците като физически лица от друга. Така става ясно кой е укрил данъци.

Защо българинът предпочита да изпраща данъчната си декларация в последния момент - на този въпрос потърси отговор кореспондентката ни в Бургас Даниела Костадинова.

Чуйте интервюто на Людмила Железова с Росен Бъчваров и репортажа на Даниела Костадинова в двата звукови файла.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна