Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна подписка за референдум за правото на онлайн гласуване

Снимка: БГНЕС
Започна подписка за свикване на референдум за правото на гласуване и по електронен път. Уведомление е изпратено до председателя на Народното събрание. В инициативния комитет, създаден от Национално експертно обединение, са имената на певицата Милена Славова, на социоложката Екатерина Маркова, на главния секретар на интернет общество в България Димитър Ганчев и други.

Подписката за провеждане на референдум по въпроса „Искате ли на следващите парламентарни избори на всички български граждани да бъде осигурена възможност за гласуване чрез Интернет” ще бъде в големите градове на страната. В подкрепа на подписката може да се използват и определени за целта формуляри, качени на страниците на инициативния комитет neo-bg.org, пояснява Екатерина Маркова.

Този формуляр може да бъде свален от всеки един желаещ да подкрепи тази подписка за референдум, след което да влезе в контакт с нашите координатори, чиито списък ще бъде предоставен в рамките на няколко дни.

Технологичното развитие изисква и интернет гласуване, смятат от инициативния комитет. Това ще е удобство за сънародниците ни зад граница, за всички, които биха искали да си спестят дългото чакане на опашки, и би повишило избирателната активност, категорични са инициаторите. Електронното гласуване може да се справи и с проблема корпоративен вот и купуване на гласове, смята Димитър Ганчев от Интернет общество - България.

Вие може да гласувате много на брой пъти, но само последното ваше гласуване ще бъде отчетено. Тези, на които вие сте си продали гласа или работодателят ви, който през деня ви е стоял зад рамото и ви е гледал как гласувате, няма да знае дали довечера като се приберете в къщи няма да гласувате пак по друг начин.

Половин милион подписа ще са нужни, за да могат гражданите с подписка до Народното събрание да предизвикат национален референдум.
По публикацията работи: Виолета Ашикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени