Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проекти за 120 млн. лв. за енергийна ефективност ще бъдат финансирани с евросредства

Снимка: БГНЕС
Проекти за над 120 млн. лв. за енергийна ефективност ще бъдат финансирани с европейски средства. Това стана ясно на 23-та Асамблея на донорите на Международен фонд "Козлодуй", в която участва министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

66 общини получиха одобрение за финансиране на 217 сгради (болници, училища и детски градини). Отпуснатите средства за енергийна ефективност са 35,5 млн. евро. Договорите ще се сключат до края на лятото и работата по сградите ще започне следващия строителен сезон. Допълнително са договорени и 10,5 млн. евро за изграждане на енергийно ефективно улично осветление в 14 общини.

"Топлофикация София" ще получи 1,5 млн. евро за проекти за изграждането на мощност за оползотворяване на отпадъци, които ще се произвеждат от бъдещия завод в София.

За дейности по извеждане на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" са подписани споразумения за близо 15 млн. евро.

Международният фонд "Козлодуй" е създаден да управлява безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС, за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на атомната централа, припомнят от Министерството на икономиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени