Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Долезал: Нуждата от "Набуко" е по-голяма от всякога

Снимка: Архив
Ползата и нуждата от "Набуко" е по-голяма от всякога. Това от което имаме нужда в бъдеще са нови инфраструктурни проекти и проекти, свързани с доставката на газ. Това, което е основно за "Набуко" е, че участниците и потенциалните потребители би трябвало да имат свобода на действие по отношение на проекта. Това, което наблягаме са новите потенциални работни места, тъй като инфраструктурните подражаващи проекти ще бъдат свързани с осигуряването на такива места в по - нататъшното развитие на проекта. Това каза говорителят на проектната компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Кристиан Долезал в предаването "Неделя 150".

Акционерите са твърдо решени да участват позитивно в развитието на проекта и това е много важно за целия проект и дейностите свързани с него. Наистина юни е един много важен месец, тъй като предстоят преговори и развитието им в близките седмици. Мнението на консорциума бе, че тъй като те очакват положително развитие, с нетърпение ще очакват съобщения и мнения по този въпрос в рамките на месец юни. Консорциумът се казва Шах - Дениз и се очаква от тяхна страна да дойдат положителни развития, които "Набуко" ще разгледа и оцени за по-нататъшната им работа, обясни Долезал.

Долезал коментира и проекта за газопровод между България и Турция. Когато видим, че е постигнато споразумение, тогава ще започнем преговори в смисъла на това да съединим двата проекта с тръбите. В първия етап предстои да се направи проектът България - Турция като първи етап в развитите по отношение на тръбите. Всичко зависи от мнението на акционерите, коментира той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени