Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципов: Колегите от алтернативната комисия за полицейско насилие спекулират по грозен начин

Снимка: БГНЕС
Предложение за стартирането на по-ранния избор на т.нар. трима големи главни прокурори - председател на Върховния касационен съд и председател на Върховния административен съд, дойдоха още по време на обсъждането на първо четене на законопроекта, за да има достатъчно време да се вземе необходимата организация по отношение на тази прозрачност, която очаква ЕК от нас. Това каза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов в предаването "Неделя 150".

Ако стартира тази процедура по избор на главен прокурор 6 месеца по-рано, това значи тази процедура да стартира не по-рано от 24 август 2012 г. и да приключи по-бързо, дори в нарушение на закона. Все пак Законът за съдебната власт предвижда на едно заседание да се открие процедурата, после не следващи две заседания да се представят предложения за главен прокурор и чак тогава да стартира процедура по изслушване. При положение, че новият ВСС трябва да бъде избран най-късно до 28 септември, аз не виждам, как може да се случи така че този ВСС ще избере нов главен прокурор, обясни Ципов.

Ципов коментира случите на полицейското насилие и случая с убитата Мирослава в Перник в качеството му на председател на временната комисия. По думите му колегите му от алтернативната комисия се опитали да спекулират по грозен начин за това, че той ги е ограничавал по отношение на материалите, които са постъпвали в анкетната комисия.

Тези колеги се опитаха да спекулират по изключително грозен начин, че някой ги е ограничавал по отношение на материалите. Това, което се опитаха да направят, е спекулация на ниско ниво. Те дори не са си направили труда да видят протоколите от заседанията на нашата комисия, защото нашата комисия беше за случаите на полицейско насилие, а не само за случаите в Перник. Но тях това не ги интересува. В крайна сметка моите очаквания се оправдаха, че те не търсят каквато и да е истина, камо ли да дадат препоръки за подобряване работата на компетентните органи от МВР, за да не се стига до случаи на полицейско насилие. Тяхната цел беше да се покаже, че за случая в Перник са виновни само и единствено висшето политическо и професионално ръководство на МВР, каза Ципов.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени